Eigen vermogen per 1 september 2020

01.09.2020: €151.620,-

Mijn eigen vermogen komt op 1 september uit op 151.620,-. Dat is €2.565,- hoger dan een maand geleden, een stijging van 1,72%. Dit betekent dat ik voor het eerst de grens van €150,000,- gepasseerd ben! Deze prachtige stijging is geheel veroorzaakt door stijgende aandelenmarkten en nieuw ingelegd geld. Op bijna alle fronten is mijn portefeuille in waarde gelijk gebleven of gestegen. Hieronder vind je de details en laat ik weten wat er de komende maanden op de agenda staat voor mijn aanpak.

Wat is er gebeurd?

Debet (Bezittingen)BedragVerschil
Spaarrekening€ 8.564€ -624
Termijndeposito’s€ 10.000€ 0
Beleggingen indexfondsen€ 28.896€ 1807
Beleggingen dividendaandelen€ 12.724€ 431
WOZ-waarde woning€ 163.000€ 0
Hypotheekrekening, box 1 (KEW)€ 19.936€ 951
Credit (Schulden)
Hypotheeklening€ 92.500€ 0
Stand per 01.09.20 en het verschil ten opzichte van 01.08.20

Alleen mijn spaarsaldo is omlaag gegaan de afgelopen maand en dit is een bewuste keuze geweest. In mijn post over de resultaten van het 1e halfjaar van 2020 heb ik aangegeven waarom ik hiervoor gekozen heb. Ik licht hieronder per onderdeel de details van de verschuivingen toe.

Sparen

De spaarrekening is geslonken met €624,-. Ik heb een bedrag van €625,- overgemaakt naar mijn beleggingsrekening voor de aankoop van indexfondsen. Deze vaste maandelijkse inleg heb ik voor mijzelf vastgelegd tot aan het eind van dit jaar. Dan bepaal ik opnieuw en hoeveel ik maandelijks in ga leggen vanaf mijn spaarrekening. Dan blijft er nou €1,- over en die heb ik “verdiend’ door rente en een afrondingsverschil. Het is mij in augustus niet gelukt een extra bedrag te sparen en te storten op mijn rekening.

Het saldo op de rekening met termijndeposito’s is, net zoals afgelopen maand, met een saldo van €10.000,- gelijk gebleven. Ik denk dat dit de komende maanden niet zal veranderen. Over 2 maanden komt er pas weer een bedrag vrij en ik zal tegen die tijd beslissen wat hiermee te doen.

Beleggen

Net zoals voorgaande maand heb ik heb ik een maandelijkse inleg van €1075,- overgemaakt naar de beleggingsrekening met indexfondsen. €625,- komt van mijn spaarrekening en €450,- van mijn lopende rekening. Naast deze stortingen is ook de waarde van de beleggingen gestegen met €732,-. Dit betekent een mooie totale stijging van €1807,-.

Ook de rekening met dividendaandelen heeft de afgelopen maand een positieve ontwikkeling laten zien met een plus van €431,-. Ik heb geen geld gestort of opgenomen van deze rekening. In augustus werd er op deze rekening een dividend van een kleine €21,- uitgekeerd.

Wonen

De waarde van mijn hypotheekrekening is toegenomen met €951,-. Ik heb hierop mijn vaste maandelijks storting van €129,- gedaan. De beleggingen op deze rekening hebben in augustus €822,- opgebracht. Met een totaalwaarde van €19.936,- lig ik goed op schema om in 2039 het doelbedrag van €96.000,- te behalen.

De WOZ-waarde en de hypotheeklening zijn gelijk gebleven en dit zal vermoedelijk de rest van het jaar zo blijven.

Hoe nu verder?

Mijn financiële plan voor de rest van 2020 staat in principe vast. Het klinkt misschien saai, maar ik denk niet dat er heel veel gaat veranderen de komende maanden wat betreft mijn inleg en verdere aanpak. De beleggingen moeten het werk voor mij gaan doen. Ik stuur alleen bij door middel van het laten uitvoeren van vastgelegde periodieke orders. Pas in januari zal ik weer gaan evalueren en bepalen hoe ik verder ga.

De focus bij mij persoonlijk is aan het verschuiven. Ik merkte aan mijzelf dat ik mij steeds vaker zat blind te staren op de cijfertjes van mijn beleggingen. Natuurlijk deed ik dit omdat het mijn interesse heeft, maar er zit ook een stuk gewoonte bij. Veel uren die ik eraan besteedde voegde niet echt wat toe. Niet in resultaat, maar ook niet in voldoening. Het laatste is belangrijk voor mij, dat ik mij met zaken bezighoud die mij voldoening geven.

De afgelopen maand heb ik mij minder met “schermwerk” bezig gehouden (minder blogtijd, Twitter en aan mijn financiën werken) en ben meer offline gaan doen. Zo heb ik thuis allerlei opknapwerk gedaan, in mijn tuin gewerkt en met vrienden en familie afgesproken en ook hun geholpen met klussen. Daarbij ben ik ook weer met sporten gestart. Ik merk dat dit alles mij goed gedaan heeft en zal dan ook proberen dit de komende maanden aandacht te blijven geven. Minder online dus en mij meer offline met zaken bezig houden die mij voldoening geven.

Dit betekent overigens helemaal niet dat ik compleet offline ga, maar ik schakel dit wel een tandje terug en dat zal wel resulteren in minder activiteit op Twitter en mijn blog. Dit zodat er meer ruimte bij mij ontstaat voor het oppakken van andere zaken in mijn leven die voor mij ook belangrijk zijn.

Conclusie

Mijn eigen vermogen is in augustus flink gestegen door nieuwe inleg en daarbij de stijging op de aandelenmarkten. Er kwam deze maand bijna 2% bij en dit heeft ervoor gezorgd dat ik door de grens van €150.000- ben gegaan. Op bijna alle fronten heb ik geplust of zijn de waardes gelijk gebleven. De enige post die gedaald is, is mijn spaargeld en dat is een bewuste keuze geweest. Ik weet dat elke maand anders kan zijn, maar augustus 2020 was een fijne.

Balans is niet alleen belangrijk om te hebben in je beleggingsportefeuille. Ook in het dagelijks leven is balans superbelangrijk. Ik merkte dat ik de laatste maanden heel veel tijd achter mijn scherm doorbracht en erg weinig offline bezig was. Na een maand van meer offline en fysieke activiteiten, heb ik geconcludeerd dat ik op dit moment meer offline en sociaal contact nodig heb in mijn leven. Ik heb dan ook besloten hier de komende maanden meer aandacht te besteden.

Ben jij blij met de balans in je leven? Heb je aandacht voor wat echt belangrijk voor je is? Laat het weten in een reactie!

BELANGRIJK: De content van Relaxed Rijk is op geen enkele manier bedoeld om financieel advies te geven. Bij behoefte aan professioneel advies, zoek dan een onafhankelijk adviseur die een vergunning heeft van de AFM. Om de volledige disclaimer en het privacystatement van Relaxed Rijk te lezen klik hier.

4 gedachten over “Eigen vermogen per 1 september 2020

 1. Uitklokken

  Mooi dat je nog best wel wat rendement hebt gemaakt op je indexfondsen, dat doe ik niet zo na. Bij mij blijft het maar kwakkelen…
  Ik hoop dat je wel blijft bloggen! Los daarvan moet je vooral de tijd nemen die je nodig hebt en goed voelt.

  1. Relaxed Rijk Bericht auteur

   Yes, ik ben zeer tevreden met het resultaat over augustus. Over het jaar gezien niet hoor, maar ik geloof in het hebben van een lange adem en het volgen van een plan. Succes gewenst!

   Het bloggen zal er wel in blijven. De maandupdates gebruik ik om mijzelf scherp te houden en ik vind het leuk om te delen hoe het gaat. Het plan is om iets minder online te zijn en daardoor meer ruimte te creëren voor offline activiteiten.

 2. Luxe of Zuinig

  Nette cijfers hoor en gefeliciteerd met de 150.000! Dat zijn mooie bedragen! Het is bijna alweer januar (ja het gaat sneller dan we allemaal denken) en dan ga ik zelf ook weer eens de cijfers opmaken. Ben benieuwd waar ik ben beland.

  Fijn ook dat je toch blijft bloggen, ik vind je blogjes erg leuk om te lezen!

  1. Relaxed Rijk Bericht auteur

   Dankjewel voor positive vibes!

   En helemaal met je eens dat de tijd vliegt, het zal januari zijn voordat wij het doorhebben. Ik ben ook benieuwd waar je op uit gaat komen tegen die tijd en zal je dan ook blijven volgen! Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *