Eigen vermogen per 1 oktober 2020

01.10.2020: €151.327,-

Grafiek eigen vermogen

Mijn eigen vermogen komt op 1 oktober uit op 151.327,-. Dat is €293,- lager dan een maand geleden, een daling van 0,19%. Dit ziet er op het eerste gezicht niet heel spectaculair uit, maar toch is er heel wat gebeurt op de achtergrond. Hieronder zal ik per onderdeel toelichten of en wat er gebeurd is. Ook zal ik mijn plan schetsen voor de laatste maanden van het jaar.

Wat is er gebeurd?

Debet (Bezittingen)BedragVerschil
Spaarrekening€ 7.939€ -625
Termijndeposito’s€ 10.000€ 0
Beleggingen indexfondsen€ 30.775€ 879
Beleggingen dividendaandelen€ 12.486€ -238
WOZ-waarde woning€ 163.000€ 0
Hypotheekrekening, box 1 (KEW)€ 19.627€ -309
Credit (Schulden)
Hypotheeklening€ 92.500€ 0
Stand per 01.10.20 en het verschil ten opzichte van 01.09.20

Alleen het saldo van de beleggingen in indexfondsen is omhoog gegaan de afgelopen maand. Alle overige saldi zijn omlaag gegaan of gelijk gebleven. Niet iets om echt heel tevreden over te zijn. Toch ben ik ook niet ontevreden, ik ben mijn ervan bewust dat het in dit knotsgekke jaar alle kanten op kan. Ik licht hieronder per onderdeel de details van de verschuivingen toe.

Sparen

De spaarrekening is geslonken met €625,-. Zoals elke maand heb ik een bedrag van €625,- overgemaakt naar mijn beleggingsrekening voor de aankoop van indexfondsen. Dit zal ik blijven tot en met het eind van dit jaar. Begin 2021 bepaal ik dan opnieuw hoeveel en waar ik in ga leggen. Het is mij in september niet gelukt een extra bedrag te sparen en te storten op de spaarrekening. In dit laatste wil ik graag verandering brengen, maar ik wil er wel voor waken dat ik mijzelf niet te veel (financieel) ga beperken in mijn dagelijks leven.

Het saldo op de rekening met termijndeposito’s is, net zoals afgelopen maand, met een saldo van €10.000,- gelijk gebleven. Eind oktober komt er een bedrag van €2.500,- vrij en ik zal tegen die tijd beslissen wat hiermee te doen. Hierover ben ik nog in dubio, in principe zegt mijn plan dat ik pas komende januari van strategie mag veranderen en dat ik het bedrag gewoon weer moet vastzetten in een deposito van 1 jaar. Toch is er ook een stemmetje in mijn hoofd die zegt dat het nu een goede tijd is om wat extra inleg naar de aandelenmarkt te brengen. Ook dit past in mijn plan aangezien de waarde van mijn indexfondsen nu te laag is ten opzichte van mijn spaargeld. Ik ben er dus nog niet helemaal uit en dit wordt dus vervolgd!

Beleggen

Net zoals voorgaande maand heb ik heb ik een maandelijkse inleg van €1075,- overgemaakt naar de beleggingsrekening met indexfondsen. €625,- komt van mijn spaarrekening en €450,- van mijn lopende rekening. De beleggingen zelf hebben een negatief rendement van €196,- geboekt. De waardestijging van de portefeuille komt daarmee, ondanks mijn hogere inleg, uit op €879,-.

De rekening met dividendaandelen heeft de afgelopen maand een negatieve ontwikkeling laten zien met een min van €238,-. Ik heb geen geld gestort of opgenomen van deze rekening. Daarbij werd er wel in september op deze rekening een dividend van een kleine €70,- uitgekeerd.

Wonen

De waarde van mijn hypotheekrekening is afgenomen met €309,-. Ik heb hierop mijn vaste maandelijks storting van €129,- gedaan. De beleggingen op deze rekening hebben in september een negatief rendement van €438,- geboekt. Met een totaalwaarde van €19.627,- lig ik nog goed op schema om in 2039 het doelbedrag van €96.000,- te behalen.

De WOZ-waarde en de hypotheeklening zijn gelijk gebleven en dit zal vermoedelijk de rest van het jaar zo blijven.

Hoe nu verder?

Vorige maand schreef ik al dat mijn financiële plan voor de rest van het jaar vastligt. Dit blijkt bij nader inzien niet helemaal de waarheid. Ik twijfel over wat ik moet doen met het geld wat vrijkomt uit een deposito. Ik kan dit vastzetten tegen een rentepercentage van 0,4% of ik kan het gebruiken om extra te investeren in aandelen- en/of indexfondsen. Vooral dat laatste is verleidelijk, aangezien ik daar ten opzichte van mijn plan nog te weining waarde in heb zitten. Volgende maand heb ik hierover een beslissing genomen.

Ook schreef ik dat ik wat minder tijd wilde gaan besteden aan het staren naar “cijfertjes”. Dit is op zich goed gelukt voor wat betreft de excelsheets die ik bijhoud. Wel heb ik nog dagelijks mijn portefeuillewaardes gecheckt en hier ligt dan ook nog wel een uitdaging. Wat niet helpt is dat ik een vriend geënthousiasmeerd heb voor het beleggen in aandelen. Hij appt of belt mij vaak met nieuws over fondsen en dat is dan voor mij weer een trigger om het te gaan bekijken.

Verder probeer ik meer offline te zijn door te gaan sporten, te wandelen en af te spreken met familie en vrienden. Dit is in september best goed gelukt. Ik ga ervoor dit de komende maanden vol te houden of zelfs uit te bouwen.

Tot slot ben ik aan het overwegen om een dividendpagina toe te voegen aan mijn website. Dit om meer inzicht te geven in de maandelijkse dividendinkomsten die ik ontvang. Dit staat wel haaks op mijn plan om meer offline te doen en ik ben er dan ook nog niet helemaal uit of en wanneer ik dit zal toevoegen aan Relaxed Rijk.

Conclusie

Mijn eigen vermogen is in september heel licht gedaald. Ondanks mijn maandelijkse inleg staat er een min onderaan de streep. Dit komt doordat de aandelenkoersen gedaald zijn in september. Er ging deze maand 0.19% van mijn eigen vermogen af en daar ben ik niet eens heel ontevreden over. Het is een heel onrustig jaar op alle fronten en dat is ook zeker op de beurs te merken.

Het maken van een plan is 1, maar het je eraan houden is 2. Dat laatste is vaak nog best lastig in de praktijk te brengen. Ik merk dat met mijn voornemen om minder offline te zijn, maar ook met mijn gemaakte plan met betrekking tot de beleggingsportefeuile. Ik denk dat het een kwestie is van volhouden, net zo lang tot het een gewoonte is en je onbewust je plan volgt.

Hoe zorg jij ervoor dat jij je aan je gemaakte plannen houdt? Deel het in een reactie!

BELANGRIJK: De content van Relaxed Rijk is op geen enkele manier bedoeld om financieel advies te geven. Bij behoefte aan professioneel advies, zoek dan een onafhankelijk adviseur die een vergunning heeft van de AFM. Om de volledige disclaimer en het privacystatement van Relaxed Rijk te lezen klik hier.

10 gedachten over “Eigen vermogen per 1 oktober 2020

 1. Geld Coach

  Discipline/doorzettingsvermogen/zelfbeheersing zijn niet voor niets een van de moeilijkste dingen in het leven. Toch is het niet heel gek om het geld dat vrij komt te steken in indexfondsen, het levert op termijn meer op.

  Mijn financieelplan is vrij simpel. Ieder jaar steeds meer aflossen door het sneeuwbaleffect en aan de andere kant iedere maand 400 euro investeren in indexfondsen. Beide voor 20 jaar lang.
  https://www.geldcoach.nu/sneeuwbaleffect-aflossen-hypotheek/

  1. Relaxed Rijk Bericht auteur

   Bedankt voor je reactie. Ik ga dit meenemen bij het maken van mijn afweging. Je hebt helemaal gelijk dat de investeren in indexfondsen hoogstwaarschijnlijk meer op gaat leveren over de lange termijn.

   Jouw plan ziet er goed en solide uit. Slim om van het sneeuwbaleffect gebruik te maken voor het aflossen van je hypotheek, dat scheelt een hoop geld op de lange termijn! En elke maand 400 euro in indexfondsen investeren gaat ook echt een hele mooie waarde opleveren over 20 jaar. Heb je wel eens uitgerekend hoeveel? Veel succes gewenst!

   1. Geld Coach

    Heb uitgerekend dat ik na 20 jaar tegen 6% rente een vermogen van € 182.258 zou hebben met de indexfondsen. Eventuele belastingen en inflatie buiten beschouwing gelaten.
    De waarde van mijn woning weet ik uiteraard nog niet, maar wel dat ik geen maandlasten meer heb voor de hypotheek. Dat scheelt € 650,- per maand, dus mijn maandelijkse uitgaven gaan drastisch naar beneden.

    1. Relaxed Rijk Bericht auteur

     Wow, wat een bedrag zeg! En geweldige doelen om naartoe te werken. Ik ga zelf ook voor een hypotheekvrij huis met daarbij een mooie pot beleggingen. Nogmaals veel succes gewenst!

  1. Relaxed Rijk Bericht auteur

   Yes, helemaal mee eens. Automatiseren is echt een fijne manier om je aan je plannen te houden. En weinig spannends doen klopt ook helemaal wat mij betreft, maar is wel een beetje saai. Maar saai is dan meestal wel weer goed wat betreft beleggen.

   Bedankt voor je reactie en veel succes gewenst. Hopelijk gaan onze beleggingen naar nieuwe hoogtes richting het eind van het jaar!

  1. Relaxed Rijk Bericht auteur

   Bedankt voor het meedenken! Ik heb er een beetje een dubbel gevoel bij. Dit jaar hebben de deposito’s mij minder gekost dan de indexfondsenportefeuille. Maar op de langere termijn geloof ik inderdaad dat de indexfondsen mij meer op gaan leveren dan die lage rente op de deposito’s. De spaarrekening gebruik ik daarbij om maandelijks in te leggen in indexfondsen, dus die buffer zal ook omlaag gaan. Ook overweeg ik een forse investerig te doen in mijn huis (badkamer). Keuzes, keuzes, keuzes. Komende week beslis ik erover, wordt vervolgd!

 2. Sabine

  “De natuur heeft geen haast en toch komt alles voor elkaar.”
  Blijf je vasthouden aan het relaxed in je titel 🙂

  Ik zie het net als met haar laten groeien. Je komt op een punt dat je je ergert, met een keukenschaar in je dooie punten wilt gaan hakken en het dan maar uit ergernis in een knot gooit. Terwijl het enige wat je moet doen is dingen laten.

  1. Relaxed Rijk Bericht auteur

   Wat een mooie reactie om mee wakker te worden, thanks! Dingen laten is voor mij een van de moeilijkste dingen in het leven. Je hebt helemaal gelijk dat als je dat doet, het 9/10 keer vanzelf goed komt.

   Mooie website is hoeweetjedatallemaal zeg! Ik heb het net even snel bekeken, maar kom later zeker terug om er meer tijd te besteden. Mooie dag gewenst!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *