Eigen vermogen per 1 juni 2020

01.06.2020: €146.069,-

Eigen vermogen Relaxed Rijk

Op 1 juni was mijn eigen vermogen €146.069,-. Daarmee komt de waarde van mijn vermogen uit op een nieuw hoogterecord! Na het mooie resultaat van de vorige maand kan ik nu weer een dikke plus noteren, deze keer een van 2,28%. In absolute euro’s komt de stijging uit op €3252,-. Het mooie maandresultaat is te danken aan een combinatie van factoren. De cijfers staan hieronder en ik heb per onderdeel uitgeschreven waardoor de verschillen zijn ontstaan. Ik zal deze post afsluiten met mijn plan voor volgende maand.

Wat is er gebeurd?

DebetBedragVerschil
Spaarrekening€ 9,048€ 1,817
Termijndeposito’s€ 10,000€ 0
Beleggingen indexfondsen€ 25,150€ 1,025
Beleggingen dividendaandelen€ 13,428€ -192
WOZ-waarde woning€ 163,000€ 0
Hypotheekrekening, box 1 (KEW)€ 17,943€ 602
Credit
Hypotheeklening€ 92,500€ 0
Stand per 01.06.20 en het verschil ten opzichte van 01.05.20

De beurzen hebben in mei een verder herstel laten zien. Het verloop blijft erg onrustig en een mooie plus wordt vaak gevolgd door een flinke min. Het is vooral belangrijk wat er op de langere termijn gebeurt. Dag-, week- of zelfs maandupdates zeggen dan ook niet heel veel. Naast de stijgingen op de beurs, is ook mijn spaarsaldo de afgelopen maand fors gestegen. Ik zal toelichten waardoor alle veranderingen veroorzaakt werden.

Sparen

Het bedrag op mijn spaarrekening is fors toegenomen en dat heeft er vooral mee te maken dat ik de jaarlijkse belastingteruggaaf gestort kreeg en dat mijn vakantiegeld uitgekeerd werd. Ook had ik geld over op mijn lopende rekening aan het eind van de maand. In totaal heb ik dan ook €2217,- kunnen storten op mijn spaarrekening. Daar is vervolgens weer €400,- afgegaan wat ten goede is gekomen van mijn indexfondsenrekening.

De termijndeposito’s, daar is niks aan veranderd de afgelopen maand. Pas aan het eind van juli komt daar weer een deel van vrij. Van de €10000,- komt er dan €2500,- vrij. Ik heb als het goed is tegen die tijd besloten hoe de tweede helft van het jaar eruit gaat zien qua investeringen en zal jullie dan laten weten wat ik met die uitkering doe.

Beleggen

Net zoals in april, heb ik in mei in totaal een bedrag van €825,- gestort op mijn indexfondsenrekening. €400 hiervan komt van mijn spaarrekening en €425 van mijn lopende rekening. Van dit geld heb ik aandelen-, obligatie en goudfondsen aangekocht. Dankzij deze investering en de herstellende beurs is de waarde van de indexfondsenrekening in totaal met €1817,- gestegen.

Op mijn beleggingsrekening met dividendaandelen heb ik in mei niks bijgestort. Wel is er een dividend uitgekeerd van $24,-. De totaalwaarde van deze rekening is afgelopen maand gedaald met €192,-, een daling van zo’n 1,5%. Zoals eerder geschreven is dit een momentopname en gaat het op deze rekening mij daarbij vooral om de uitkering van dividenden. Gezien de omstandigheden ben ik benieuwd hoe de betalingen ervan zich gaan ontwikkelen de komende tijd.

Wonen

De hypotheekrekening is deze maand ook in waarde toegenomen. Naast mijn maandelijkse storting van €129,- zijn ook de beleggingen op deze rekening in waarde toegenomen. Met de waarde van €17.943,- is het saldo in totaal met €602,- gestegen, een erg mooi maandresultaat van dik 3 %.

De WOZ-waarde en de hypotheeklening zijn gelijk gebleven en dit zal vermoedelijk de rest van het jaar zo blijven.

Hoe nu verder?

In januari van dit jaar heb ik mijn inleg voor 6 maanden bepaald en juni is hiervan de laatste maand. Ik zal dan ook niks aanpassen wat betreft mijn inleg. Zoals de afgelopen maanden zal ik €425,- van mijn lopende rekening, samen met €400,-van mijn spaarrekening investeren in mijn indexfondsen rekening. Eventuele extra’s aan cash die er binnenkomen de komende maand gaan naar mijn spaarrekening. Ook zal ik weer €129,- overmaken naar mijn hypotheekrekening, zodat er voor dat bedrag aan fondsen gekocht wordt ten behoeve van het afbetalen van mijn hypotheekschuld in 2039.

Pas in de maand juli ga ik mijn financiën evalueren en bekijken of ik nog op koers lig om mijn vastgelegde lange termijn doelen te behalen. Een van mijn vastgelegde doelen is om, op 1 juli 2026, €140.000,- aan beleggingen plus spaarbuffer te hebben. Naast dit totaalbedrag wil ik er ook voor zorgen dat ik hierin een bepaalde weging heb aangebracht. De evaluatie om bij te sturen doe ik elk half jaar en dan bekijk ik vooral hoe ik nieuw ingelegd geld het komend half jaar ga verdelen over de verschillende onderdelen van mijn portefeuille. De lange termijn doelen heb ik vastgelegd in mijn beleggingsplan en deze loopt tot en met 2026. In 2021 zal ik de lange termijn doelen evalueren en daarbij doelen voor 2030 gaan bepalen.

Conclusie

De beurs blijft dit jaar erg grillig en afgelopen maand heeft dit een gunstige bijdrage opgeleverd voor mijn eigen vermogen. Dit, in combinatie met de storting van mijn vakantiegeld en belastingteruggaaf, zorgde voor een nieuw hoogterecord van €146.069,-. Een resultaat waarmee ik alleen maar tevreden kan zijn!

Ik ben ik mij ervan bewust dat de grilligheid van de beurs er ook voor kan zorgen dat de resultaten de andere kant op kan slaan (zoals wij in februari, maart en april hebben gezien). Dat is de reden dat ik het hebben en volgen van een plan zo belangrijk vindt. Een plan tempert de emotie van het moment en zorgt ervoor dat je koers blijft houden richting de lang termijn doelen die je hebt vastgelegd. Natuurlijk is het fijn en belangrijk om te genieten van korte termijn successen, maar hoe gaaf is het als je een of meerdere van jouw grotere doelen behaald? Denk hierbij bijvoorbeeld aan het afbetalen van je huis, het maken van die wereldreis of zelfs de mogelijkheid krijgen om minder financieel afhankelijk te zijn van je baan. Dit heeft pas echt een impact op (de rest van!) je leven.

Heb jij een plan of doelen voor de langere termijn? Laat het weten via een reactie hieronder!

BELANGRIJK: De content van Relaxed Rijk is op geen enkele manier bedoeld om financieel advies te geven. Bij behoefte aan professioneel advies, zoek dan een onafhankelijk adviseur die een vergunning heeft van de AFM. Om de volledige disclaimer en het privacystatement van Relaxed Rijk te lezen klik hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *