Eigen vermogen per 1 februari 2020

Eigen vermogen: €145.271,- (+8.26%)

Grafiek met opbouw eigen vermogen

Op 1 februari was mijn eigen vermogen €145.271,- en dit is een plus van dik 8 procent ten opzichte van een maand eerder. €11.084,- erbij lijkt een fantastisch resultaat, maar als je iets verder kijkt dan kan je zien dat er veel verschuivingen in waardes hebben plaatsgevonden en dat het niet allemaal hosanna was. Het mooie resultaat komt vooral doordat de gemeente besloten heeft de WOZ-waarde van mijn woning met €11.000,- op te hogen. Zonder deze verhoging had de maand “slechts” een plus van 84 euro (+0 06%) opgeleverd. Dit terwijl ik ook geld heb bijgestort op mijn beleggings- en hypotheekrekening. Het was betreft de beleggingen, dus een slechte maand. Hieronder zie je de bedragen en verschillen ten opzichte van een maand geleden.

DebetBedragVerschil
Spaarrekening€ 4,411€ 1,750
Termijndeposito’s€ 12,500€ -2,111
Beleggingen indexfondsen€ 25,033€ 938
Beleggingen dividendaandelen€ 15,590€ -878
WOZ-waarde woning€ 163,000€ 11,000
Hypotheekrekening, box 1 (KEW)€ 17,237€ 385
Credit
Hypotheeklening€ 92,500€ 0

Wat is er allemaal gebeurd?

Zoals je kan zien hebben er flinke verschuivingen plaatsgevonden in januari. Ik zal per post toelichten waardoor de verschuivingen gekomen zijn. Sommige verschuivingen zijn bewust gekozen en sommige zijn veroorzaakt door veranderde omstandigheden.

Sparen

Op mijn spaarrekening heb ik een deel van een vrijgekomen deposito gestort. Daarnaast heb ik van de spaarrekening 400 euro overgemaakt naar mijn indexfondsenrekening. Per saldo is er op de spaarrekening €1750,- bijgekomen. Het saldo op de depositorekening is afgenomen met €2211,-. Aan het eind van dit jaar wil ik een saldo van €6500,- op mijn spaarrekening hebben staan en minimaal €10.000,- op mijn depositorekening.

Beleggen

Het saldo op mijn indexfondsenrekening is met €938 toegenomen. Dit komt door eerder genoemde de storting van €400,- (dat doe ik elke maand) en daarbij maak ik ook maandelijks een bedrag van €410,- over vanaf mijn lopende rekening. Totaal is dat een gestort bedrag van €810,- en een beleggingsresultaat van €128,-.

De waarde van de dividendaandelen is met €878,- afgenomen. Ik heb niets gestort, verkocht of aangekocht. Een paar fondsen kwamen met erg tegenvallende Q4-cijfers en zijn hierop flink in waarde gedaald. Naast de forse waardedalingen van vooral Shell, ING, International Paper en WPP, waren er ook nog de beursbrede zorgen over het Coronavirus. Al met al maakte dat het een zeer rommelige en negatieve beursmaand voor mijn dividendaandelen was.

Wonen

Eind januari kreeg ik een bericht van de gemeente waarin ze mij vertelde dat ze de WOZ-waarde van mijn woning met met 7.2% hebben opgehoogd, een plus van €11.000,- ten opzichte van het jaar ervoor. Natuurlijk zou ik kunnen klagen over het feit dat ik hierdoor netto meer gemeentebelastingen moet gaan betalen, maar ik ben er vooral blij mee dat de waardes in mijn buurt goed meestijgen met de rest van Nederland. De leuke bijkomstigheid is dat ik hierdoor mijn eigen vermogen in februari fors heb zien stijgen.

Op de hypotheekrekening stort ik elke maand €129,- en de totale waarde is met €385 gestegen. Dat betekent een positief rendement van €285,-. Ik ben op het moment bezig om deze (aan de hypotheek verpande) rekening om te zetten naar een andere aanbieder. De oude aanbieder, de nieuwe aanbieder en de hypotheekvertrekker nemen hier hun tijd voor en de omzetting duurt nu al meerdere maanden. Feitelijk heb ik nu 2 rekeningen lopen (de oude en de nieuwe), maar voor het overzicht heb ik deze samengevoegd in bovenstaande tabel. Ik hoop dat het gaat lukken om op korte termijn de oude rekening definitief te sluiten.

De hypotheeklening van €92.500,- is gelijk gebleven en ik verwacht dat dit de komende jaren zo zal blijven. Ik investeer liever maandelijks een bedrag in mijn beleggingsportefeuilles dan dat ik extra afbetaal op deze lening. De inleg in mijn hypotheekrekening moet er in principe voor gaan zorgen dat ik aan het einde van mijn looptijd (over ongeveer 20 jaar) de hypotheek volledig af kan betalen.

Conclusie

Het saldo op de spaarrekening liep op ten koste van het depositosaldo. De waarde van mijn indexfondsen- en hypotheekrekening steeg flink, maar die van mijn dividendaandelen compenseerde dat helaas volledig met een forse daling. Toch begon de maand februari uiteindelijk met een hele dikke plus van ruim 8% voor mijn eigen vermogen. Deze plus werd voor meer dan 99% veroorzaakt door de gestegen WOZ-waarde van mijn woning.

De eerste maand van dit jaar was wat betreft de waardeontwikkeling van het eigen vermogen voor Relaxed Rijk uiteindelijk heel erg goed. Wel zijn de forse veranderingen binnen de portefeuille voor mij een reminder dat het belangrijk is om alle “onderdelen” goed in de gaten te blijven houden. Uiteindelijk gaat het mij er om dat de totale waarde van mijn eigen vermogen zich positief ontwikkelt en ik ben dan ook erg blij met dit maandresultaat.

BELANGRIJK: De content van Relaxed Rijk is op geen enkele manier bedoeld om financieel advies te geven. Bij behoefte aan professioneel advies, zoek dan een onafhankelijk adviseur die een vergunning heeft van de AFM. Om de volledige disclaimer en het privacystatement van Relaxed Rijk te lezen klik hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *