Eigen vermogen per 1 augustus 2020

01.08.2020: €149.055,-

Eigen vermogen Relaxed Rijk

Mijn eigen vermogen komt op 1 augustus uit op 149.055,-. Dat is €1.642,- hoger dan een maand geleden, wederom een recordbedrag. In procenten is het een stijging van 1,11% wat ik een erg mooi resultaat vind. De totale stijging is veroorzaakt door een combinatie van factoren en als je inzoomt kan je zien dat niet alle onderdelen van de portefeuille goed gepresteerd hebben. In onderstaande tabel vind je de cijfers per onderdeel. Ik zal per onderdeel toelichten wat er gebeurd is. Aan het eind van deze post laat ik weten wat mijn plan is voor de komende maanden.

Wat is er gebeurd?

Debet (Bezittingen)BedragVerschil
Spaarrekening€ 9.188€ 540
Termijndeposito’s€ 10.000€ 0
Beleggingen indexfondsen€ 28.089€ 963
Beleggingen dividendaandelen€ 12.293€ -586
WOZ-waarde woning€ 163.000€ 0
Hypotheekrekening, box 1 (KEW)€ 18.985€ 725
Credit (Schulden)
Hypotheeklening€ 92.500€ 0
Stand per 01.08.20 en het verschil ten opzichte van 01.07.20

Een combinatie van een extra storting, een gezonde spaardiscipline en de ontwikkelingen op de beurs heeft er afgelopen maand voor gezorgd dat de waarde van mijn eigen vermogen verder is gestegen. Wel was het beeld bij de verschillende onderdelen erg wisselend.

Sparen

De spaarrekening is met €540,- toegenomen. Ik heb begin juli besloten eenmalig een extra bedrag van €850,- te storten op deze rekening. Dit is geld wat ik gereserveerd had voor vakantie maar, aangezien de plannen hiervoor dit jaar in het water vallen, laat ik het ten goede komen van mijn beleggingsportefeuille. Verder hield ik op mijn lopende rekening een bedrag van €300,- over wat ik ingebracht heb samen met €15,- aan rente van een termijndeposito wat vrijkwam. Er is €625,- afgeboekt en gestort op mijn beleggingsrekening met indexfondsen.

Het saldo op de rekening met termijndeposito’s is afgelopen maand, met een saldo van €10.000,- gelijk gebleven. Er kwam in juli wel een bedrag van €2500,- vrij, maar ik heb besloten dit weer voor een jaar vast te zetten tegen 0.4% rente. Vanwege de lage rentevergoeding, heb ik nagedacht of ik hier wellicht een andere bestemming aan wil geven. Na het bekijken van het totaalplaatje van mijn beleggingsportefeuille heb ik besloten dit bedrag aan te houden als veilige belegging. Over 3 maanden komt er weer €2500,- vrij en zal ik dezelfde afweging opnieuw gaan maken.

Beleggen

Anders dan de afgelopen 6 maanden, heb ik een maandelijkse inleg van €1075,- overgemaakt naar de beleggingsrekening met indexfondsen. Dit was het eerste halfjaar van 2020 een bedrag van €825,- en ik heb dit dus voor het komend halfjaar opgehoogd. Het resultaat van deze rekening komt deze maand uit op een plus van €963,-. Dit betekent dat de beleggingen zelf een negatief rendement hebben behaald van €112,-.

Ook de rekening met dividendaandelen heeft met een min van €586,- een negatief beleggingsresultaat laten zien. Ik heb geen geld gestort of opgenomen van deze rekening en ben in principe ook niet van plan dit te gaan doen dit 2e halfjaar van 2020. Dit laatste heeft te maken met de weging van deze rekening ten opzichte van de totale beleggingsportefeuille. De totaalwaarde is procentueel gezien te hoog en ik zal er dan ook geen geld aan toevoegen. In juli werd er op deze rekening een dividend van ruim €16,- uitgekeerd.

Wonen

Mijn hypotheekrekening is toegenomen met €725,-. Ik maak hier maandelijks €129,- naar over. De beleggingen op deze rekening hebben in juli €596,- opgebracht. Met een totaalwaarde van €18.985,- lig ik goed op schema om in 2039 het doelbedrag van €96.000,- te behalen.

De WOZ-waarde en de hypotheeklening zijn gelijk gebleven en dit zal vermoedelijk de rest van het jaar zo blijven.

Hoe nu verder?

Begin juli heb ik de eerste helft van 2020 geëvalueerd en ik schreef hier in mijn vorige post over. Ik heb naast terugkijken toen ook mijn plan voor de rest van 2020 gemaakt.

Het komt er in het kort op neer dat ik de weging van mijn portefeuille met indexfondsen wil verzwaren en dat dit procentueel ten koste moet gaan van mijn kaspositie en de portefeuille met dividendaandelen. Ik heb dan ook besloten de maandelijkse inleg van mijn spaarrekening naar de indexfondsen te verhogen.

Naar mijn dividendaandelen gaat dit jaar in principe geen extra geld meer. Wel kan ik beslissen om binnen deze portefeuille fondsen te verkopen en met de opbrengst hiervan nieuwe fondsen aan te kopen. Of dit gaat gebeuren, zal compleet afhangen van de ontwikkeling van de beurs en de fondsen in deze portefeuille.

Op het gebied van mijn hypotheek loopt alles volgens plan en hier zal ik dan ook niet op korte termijn iets in gaan veranderen. Het enige wat zou kunnen gebeuren is dat de hypotheekrente ineens fors gaat stijgen en dat houd ik dan ook met een schuin oog in de gaten. Mocht dit gebeuren dan zal ik besluiten om vervroegd de rente weer voor een langere termijn (minimaal 10 jaar) vast te zetten. De kans op een flinke rentestijging op korte termijn acht ik echter vrij klein.

Conclusie

Mijn eigen vermogen is in juli wederom gestegen tot een recordhoogte. Er kwam deze maand ruim 1% bij. Binnen de verschillende onderdelen van mijn eigen vermogen zijn er wisselende resultaten geboekt, maar het totaalplaatje heeft een mooie plus opgeleverd en dat is waar het uiteindelijk om draait.

De ontwikkeling van mijn eigen vermogen wisselt elke maand. De ene maand kan ik meer sparen dan de andere, met daarbij soms een financiële mee- of tegenvaller. Daarbij levert ook de beurs elke maand wisselende resultaten af. Zeker in 2020 zijn de verschillen wat dat betreft heel groot geweest. Uiteindelijk zie ik, als ik naar de grafiek van mijn eigen vermogen kijk, een duidelijke positieve ontwikkeling en dit bevalt mij erg goed.

Ik ben ervan overtuigd dat het resultaat op de langere termijn komt als je een plan hebt en deze volgt. Mijn plan heb ik afgelopen maand geëvalueerd en heb hier vervolgens mijn acties voor de komende 6 maanden op afgestemd. Ik ben over het algemeen tevreden over hoe ik het nu heb ingericht, maar er zijn (gelukkig!) altijd verbeterpunten te ontdekken. Dit is dan ook de reden dat ik altijd blijf volgen wat er gebeurt en dat ik op vaste momenten evalueer en bijstuur.

Heb jij een plan en zorgt dit bij jou voor de gewenste resultaten? Laat het weten in een reactie!

BELANGRIJK: De content van Relaxed Rijk is op geen enkele manier bedoeld om financieel advies te geven. Bij behoefte aan professioneel advies, zoek dan een onafhankelijk adviseur die een vergunning heeft van de AFM. Om de volledige disclaimer en het privacystatement van Relaxed Rijk te lezen klik hier.

8 gedachten over “Eigen vermogen per 1 augustus 2020

 1. Financieel Vrij Blog

  Mooie maand en gefeliciteerd met een nieuw record eigen vermogen! Belangrijk om flexibel te blijven en het plan aan te passen als dit nodig blijkt.

  Mijn plan is momenteel zoveel mogelijk laag in de kosten blijven, mijn inkomen laten groeien, en het verschil beleggen. Ik ben me aan het verdiepen in dividendbeleggen, wat een interessante manier is om meer maandelijks en consistent inkomen te krijgen. 90% van mijn portefeille is momenteel geïnvesteerd in indexfondsen, dus wat maandelijkse inkomsten door dividend is een fijne aanvulling

  1. Relaxed Rijk Bericht auteur

   Dankjewel, ik ben er ook erg tevreden met het maandresultaat.

   Onze strategieën hebben best veel overlap, leuk om te lezen. Ik lees de laatste tijd steeds vaker dat mensen op zoek gaan naar goede dividendaandelen om inkomen mee te genereren. Dit zal deels te maken hebben met de lage rentestanden op het moment, mensen zoeken naar alternatieven.

   Veel succes met het verder inrichten en uitbouwen van je portefeuille!

 2. Luxe of Zuinig

  Nette update weer relaxed rijk. De beurs groeit en groeit, de vraag is alleen wanneer we weer een klapper daar krijgen. Desondanks heb je mij op een idee gezet om de vakantiespaarrekening te plunderen nu we toch niet op vakantie gaan dit jaar.

  1. Relaxed Rijk Bericht auteur

   Dank! Ik heb het idee dat de “groei” vooral te danken is aan een relatief klein aantal fondsen waar veel over gepraat wordt en dat dit vooral in de US plaatsvindt. Vooral “online/tech” bedrijven en alles wat daarmee te maken doen het heel erg goed.

   Net heb ik even naar de indexstanden gekeken ten opzichte van het begin van het jaar en het komt afgerond op het volgende neer:

   – AEX op min 8.5%
   – EuroStoxx600 op min 13%
   – S&P500 op plus 2.8%
   – Nasdaq op plus 21%

   Zo goed gaat het dus niet met de beurs, behalve dan als je de focus legt op een bepaalde sector en regio. Als je bang bent dat de stijgingen gaan zorgen voor een klapper naar beneden dan is het wellicht een idee om een weg te blijven uit de online/tech hoek en daarbij de focus te leggen op Europese fondsen. Ik wil hier wel bij zeggen dat dit geen advies is. Beleggingsbeslissingen zijn persoonlijk en ik kan/wil/mag daar geen advies over geven. Wel wens ik je succes met het maken van een keuze!

   1. Luxe of Zuinig

    Helder hoor klopt, maar mijn gevoel (mmmm dat is even slecht om te gebruiken bij de beursbeslissingen) is dat de beurs nog steeds te positief op de kaart staat ten op zichtte van de werkelijke situatie nu, en in de toekomst (getuige de aankomende ontslag rondes overal). Echter zoals ze wel vaker zeggen heeft de beurs dit allang ingecalculeerd en reageert het alleen op uitzonderlijke situaties…..
    En nu komt het moeilijke. Wat is tegenwoordig nog een uitzonderlijke situatie :). Feit blijft dat er een hoop geld de beurs in vloeit en iedereen nu nog een graantje mee wil pikken. Zolang dit blijft gebeuren stijgt deze, maar als teveel mensen het erover hebben zal dit toch leiden tot een correctie omdat mensen hun winst willen pakken.

    En ook dit… allemaal gebaseerd op emotie. Het is een moeilijk iets die beurs, maar o zo leuk om erover te brainstormen en toch hopen er een graantje van mee te kunnen pikken. Mijn verwachting is nog altijd September dat het klapt. We gaan het meemaken.

    1. Relaxed Rijk Bericht auteur

     Het is zeker lastig, zo niet onmogelijk, om te voorspellen welke kant het op gaat en op welke termijn.

     Wat mij rust geeft is elke maand een vast bedrag inleggen via periodieke orders. Daarmee zet ik mijn emoties buitenspel en hoef ik niet na te denken over instapmomenten. Ongetwijfeld mis ik daardoor kansen, maar voorkom ik ook dat ik kansen mis.

     Nogmaals succes gewenst!

 3. Geld Coach

  Heel interessant om je persoonlijke eigen vermogen op te stellen. Ik kon het zelf niet laten en heb het rekensommetje ook gemaakt. Werd er toch wel blij van aangezien ik pas net ben begonnen met mijn financieel plan.

  1. Relaxed Rijk Bericht auteur

   Interessant en daarbij leuk om de ontwikkeling ervan te volgen. Fijn dat je er blij van werd. Misschien kan je het over een tijdje weer doen om te kijken of je dan nog blijer wordt. Hoe dan ook, succes gewenst!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *